Jsou považovány za kalorické a málo výživné, proto mnoho lidí omezuje jejich konzumaci nebo je dokonce zcela vylučuje ze stravy. Odborník varuje, že tímto způsobem neprospíváme svému zdraví. Naopak. Zbavujeme organismus cenných složek.
Hubnutí vyžaduje určité oběti, ale naše tělo neustále potřebuje energii, bílkoviny, vitamíny a minerály. Ačkoli existují potraviny, kterých se můžeme bez obav vzdát, a dokonce se jich vzdát, některé z nich bychom měli jíst i během hubnutí.
Brambory, rýže, těstoviny a luštěniny si mnozí z nás spojují s vysokým obsahem sacharidů. Pro lidi, kteří drží dietu, jsou často prostě zakázané. Dietolog varuje před jejich vyloučením ze stravy.
Škrob je složitý sacharid, který se přirozeně vyskytuje v mnoha rostlinných produktech, jako jsou brambory, rýže, těstoviny, kukuřice a luštěniny. Je jedním z hlavních zdrojů energie v naší stravě a funguje jako „palivo“ pro organismus.
Problém však nastává v případě nadměrné konzumace snadno stravitelného škrobu, který se nachází ve vysoce zpracovaných potravinách, nebo v situaci, kdy trpíme určitými onemocněními, jako je cukrovka nebo inzulinová rezistence.
Dietolog doporučuje nevynechávat potraviny bohaté na škrob, ale nabízí jednoduchý způsob, jak zlepšit jejich vlastnosti. Klíčem je správná příprava.