S blížícím se oficiálním začátkem léta začala většina supermarketů a ovocných obchodů vystavovat na pulty letní ovoce, jako jsou třešně, meruňky, broskve a mnoho dalších produktů. Ale to, na co se gurmáni těšili, je vodní meloun, který je ideální pro koktejly, smoothie a dokonce i čerstvé a zdravé saláty.
Jedním z nejznámějších faktů o vodním melounu je to, že se skládá převážně z vody. Ale existují i další zajímavé fakty o tomto ovoci, které souvisejí s jeho přínosem pro zdraví.
Zdravotní účinky melounu
Podle článku zveřejněného v The New York Times obsahuje meloun lycopene, který se vyskytuje v rajčatech a dodává tomuto druhu ovoce charakteristickou sytě červenou barvu.
Jak se v článku vysvětluje, lykopen je antioxidant, který je podle některých studií prospěšný pro srdce. Uvádí se, že může snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho článek poukazuje na to, že meloun má nízký obsah kalorií a málo tuku, což je důležité pro ty, kteří chtějí zhubnout.
Další výhodou melounu je, že se jedná o ovoce s vysokým obsahem draslíku, který také pomáhá remineralizovat organismus, zlepšuje svalový tonus a předchází riziku křečí, podílí se také na udržování vodní rovnováhy uvnitř i vně buněk.
Nezapomeňte také na jeho očistnou funkci a schopnost podporovat trávení. Obsahuje více než 95 % vody, takže jej lze považovat za „ovocný nápoj“, ideální pro osvěžení a uhašení žízně.
Jak zařadit meloun do svého denního jídelníčku
Vždy jsme meloun jedli nakrájený na kousky doma, na pláži nebo někde jinde. Pokud chcete vyzkoušet něco nového a dát svému oblíbenému ovoci druhý život, máme pro vás několik nápadů.
Jak jsme již zmínili, meloun je ideální pro přípravu lahodného smoothie, do kterého přidáte také mrkev, zázvor a citron. Další možností je příprava osvěžující limonády nebo tohoto zajímavého veganského tataráku s avokádem.