saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Ani pistácie, ani arašídy: ideální ořechy pro produkci kolagenu a regulaci hladiny cukru v krvi

Obsahují také zdravé tuky, vlákninu a pomáhají kontrolovat hladinu „špatného“ cholesterolu a udržovat normální hladinu triglyceridů.

Kolagen funguje v našem těle jako švýcarský nůž: je potřebný pro mnoho věcí. Tento protein chrání a posiluje tkáně, od kůže po krevní cévy, stejně jako klouby a kosti, kromě mnoha dalších užitečných vlastností. Ale po 40 letech se u člověka začíná produkce kolagenu zpomalovat, proto je velmi důležité získávat ho z vnějších zdrojů, aby byly uspokojeny potřeby organismu. Nejde o to spoléhat se výhradně na doplňky, které mohou sloužit jako podpora, ale o to, hledat ho v přírodě. Existuje mnoho produktů, které podporují produkci kolagenu v organismu. Tři z těchto produktů jsou ořechy, které se v České republice hojně konzumují.

Mandle, kešu (známé také jako anakado) a pekanové ořechy, které jsou velmi oblíbené v Americe a často se používají v cukrovinkách. Ideální konzumace těchto ořechů je asi 30 gramů denně.

Kešu

Ani pistácie, ani arašídy: ideální ořechy pro produkci kolagenu a regulaci hladiny cukru v krvi

Kešu obsahují měď, další stimulátor produkce kolagenu, který pomáhá tonizovat pokožku. Stejně jako ostatní dva ořechy z této trojice obsahují také zdravé tuky a pomáhají kontrolovat hladinu „špatného“ cholesterolu a udržovat normální hladinu triglyceridů. Jako by toho nebylo dost, podle studie zveřejněné Národním institutem zdraví (NIH) mohou také pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi u pacientů s diabetem 2. typu.

Mandle a jejich výhody

Ani pistácie, ani arašídy: ideální ořechy pro produkci kolagenu a regulaci hladiny cukru v krvi

Ořechy jsou bohaté na zdravé tuky a tyto tři druhy ořechů přinášejí ještě mnoho dalších výhod. Například mandle obsahují vitamín E, a jsou proto spojencem v boji proti oxidaci buněk. Obsahují také zinek, který je velmi účinný pro syntézu kolagenu, a omega-3 mastné kyseliny.

Vliv pekanových ořechů na zdraví

Kromě vynikající chuti, která spojuje tyto tři druhy ořechů, pekanové ořechy obsahují vlákninu, jsou antioxidanty a obsahují jinou, méně známou mastnou kyselinu než omega-3, a to omega-9, která chrání kardiovaskulární systém.

Kashura obsahuje měď, další stimulátor produkce kolagenu, který pomáhá tonizovat pokožku. Stejně jako ostatní dva ořechy z této trojice obsahují zdravé tuky, které pomáhají kontrolovat hladinu „špatného“ cholesterolu a udržovat normální hladinu triglyceridů. Jako by toho nebylo dost, podle indické studie zveřejněné Národním institutem zdraví (NIH) mohou také pomoci regulovat hladinu cukru v krvi u pacientů s cukrovkou typu 2.

Ani pistácie, ani arašídy: ideální ořechy pro produkci kolagenu a regulaci hladiny cukru v krvi
Přesunout se na začátek