saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

S tuňákem a avokádem: recept na zdravá a bílkovinová plněná vejce

Plněná vejce jsou velmi letní pokrm, který lze připravit nespočtem způsobů. S tuňákem a majonézou je to asi nejoblíbenější varianta, ale existuje i mnoho dalších. My vám nabízíme zdravější a bílkovinami bohatou variantu s avokádem a tuňákem.

Plněná vejce se připravují v různých zemích, ve Španělsku obvykle s tuňákem a majonézou. Jedná se o velmi domácí recept, který dodnes najdete v nabídce mnoha restaurací specializujících se na domácí kuchyni. Nabízíme vám variantu, ve které jsou hlavními ingrediencemi tuňák, avokádo a některé druhy zeleniny. Toto jídlo je vhodné pro všechny a zvládne ho připravit i začátečník.

Tipy, jak připravit dokonalá plněná vejce

  • Aby byla vejce ideálně uvařená, vařte je 8-10 minut a poté je ochlaďte v ledové vodě. Tak se budou snáze loupat a žloutek nezzelená.
  • K rozkrojení vajec na poloviny použijte nůž namočený ve vodě nebo lehce namazaný olejem, aby se nerozbila.
  • My přidáme nakrájené avokádo, ale vejce můžete naplnit moussem z tohoto ovoce (avokádo rozmačkejte s limetkovou šťávou, olivovým olejem a koriandrem).
  • Naše plněná vejce dochutíme solí, olejem a octem, ale lehčí a zdravější variantou než například majonéza bude jogurtová omáčka (smíchejte trochu nízkokalorického jogurtu se solí, česnekovým práškem, čerstvou nasekanou mátou nebo koriandrem a olejem).
  • Pokud nemáte rádi tuňáka, můžete ho vynechat nebo nahradit jiným zdrojem bílkovin, například vařenými krevetami, kuřecím masem na proužky, uzeným lososem atd.
  • Pokud chcete jídlu dodat další chuť a texturu, ozdobte ho směsí nakládaných okurek, kapar a oliv.

S tuňákem a avokádem: recept na zdravá a bílkovinová plněná vejce

Ingredience

  • 8 vajec
  • 1 avokádo
  • 1 rajče
  • 4 čajové lžičky konzervovaného tuňáka
  • zelená cibule
  • olivový olej extra virgin
  • citron
  • sůl
  • 200 gramů konzervovaného tuňáka

Příprava

  1. Nalijte vodu do hrnce a postavte na oheň. Když voda začne vřít, přidejte špetku soli, vložte vejce a vařte 10-12 minut.
  2. Vejce vyjměte, ponořte do studené vody, oloupejte a rozkrojte na poloviny. Žloutky odložte stranou.
  3. Avokádo oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  4. Rajče umyjte, osušte a nakrájejte stejným způsobem.
  5. Zelenou cibuli nakrájejte nadrobno.
  6. Do misky dejte avokádo, rajče, okapaného tuňáka a žloutky a dobře promíchejte.
  7. Dochuťte solí, octem a extra panenským olivovým olejem.
  8. Položte poloviny vajec na talíř a aby se neposunuly, naneste na dno trochu majonézy.
  9. Každou polovinu naplňte směsí z misky a ozdobte zelenou cibulkou.
S tuňákem a avokádem: recept na zdravá a bílkovinová plněná vejce
Přesunout se na začátek