saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Křupavá cuketa bez smažení: ideální obal na pečení v troubě nebo fritéze

Je cuketa jednou z nejnudnějších zelenin na světě? Ano. Existují způsoby, jak ji proměnit v něco chutného a zajímavého? Samozřejmě. Můžete ji smíchat s jinými ingrediencemi, které jí dodají pikantnost, například v ragú, pečeném masu nebo vegetariánských sanhakobos. Nebo ji osmažte a dochuťte, jako v tomto receptu. Nebo ji upečte na grilu, jak radí sociální sítě. Můžete je také obalit v trojobalu a osmažit, aby jejich přirozená jemnost kontrastovala s křupavou kůrkou.

Poslední varianta je velmi chutná, ale má jednu nevýhodu: v kuchyni bude opravdový cirkus, což je při smažení nevyhnutelné. Existuje způsob, jak dosáhnout stejného kontrastu v troubě nebo fritéze? Panírování, které dnes nabízíme, je jednoznačnou odpovědí na tuto otázku a jeho kouzelná receptura, která zahrnuje vaječný bílek a parmazán, je vhodná jak pro smažení, tak pro pečení. S cuketami, ze kterých byla odstraněna část, která vydává nejvíce vody (semínka), funguje skvěle.

Křupavá cuketa bez smažení: ideální obal na pečení v troubě nebo fritéze

Ingredience

Pro 4 osoby

  • 3 střední cukety
  • 100 g hrubé strouhanky
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 3 nebo 4 vaječné bílky
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Mouka
  • Sůl

Omáčka na potření

  • 250 g řeckého jogurtu nebo šlehaného sýra
  • Čerstvé nasekané bylinky podle chuti (bazalka, máta, koriandr, petržel)
  • ½ citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl

Křupavá cuketa bez smažení: ideální obal na pečení v troubě nebo fritéze

Postup

1. Pokud budete používat troubu, předehřejte ji na 230 stupňů s ventilátorem.

2. Odřízněte konce a kousky stonků cuket. Rozřízněte je podélně na čtyři části.

3. Odstraňte semínka nožem a odložte je pro jiné pokrmy.

Tip: Semínka můžete použít k přípravě krému, osmažit a přidat do těstovin nebo omelety.

4. Každou čtvrtinu rozkrojte na polovinu a poté všechny proužky rozkrojte na polovinu.

5. Proužky cukety rozložte na plech nebo talíře pokryté papírovými utěrkami a snažte se, aby ležely v jedné vrstvě. Osolte.

6. Zatímco cukety pod vlivem soli pouštějí šťávu, nasypte mouku do hlubokého talíře, vaječné bílky do druhého a strouhanku a parmazán do třetího.

7. Do strouhanky a parmazánu přidejte špetku soli a olej a dobře promíchejte.

Tip: Nejlepší je míchat rukama.

8. Bílky lehce rozšlehejte do pěny.

9. Připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem.

10. Cuketové tyčinky dobře osušte a přitlačte je papírovou utěrkou. Obalte je nejprve v mouce, poté v bílku a nakonec ve směsi strouhanky a parmazánu a rozložte je na plechy v malé vzdálenosti od sebe.

11. Pokud používáte troubu, pečte 12 minut, otočte a nechte ještě 10 minut nebo dokud nejsou zlatohnědé. Ve fritéze připravujte při 205 stupních po dobu 12 minut, otočte a nechte ještě šest až osm minut.

Tip: Pokud se vaše fritéza zahřívá pouze na 200 stupňů, připravujte při této teplotě a v případě potřeby přidejte ještě pár minut.

12. Pokud chcete tyčinky osmažit, udělejte to na pánvi nebo v hrnci s horkým olejem na středním ohni.

13. Smíchejte jogurt, citronovou šťávu, olej, sůl a nasekané bylinky na omáčku a přendejte do misky.

14. Cuketové tyčinky podávejte horké s omáčkou na namáčení.

Křupavá cuketa bez smažení: ideální obal na pečení v troubě nebo fritéze
Přesunout se na začátek