V létě máme větší chuť na lehká jídla. Salát z květáku je předkrm, který může úspěšně nahradit večeři nebo dokonce oběd. Navíc se dá snadno upravit. Díky tomu si na něm pochutná celá rodina.
Sezóna květáku v České republice trvá od jara do podzimu. Můžete ho jíst nejen s strouhankou, ale i v jiných variantách. Dobrý salát z květáku s velkým množstvím vajec se hodí především na grilování. Skvěle se hodí k uzenině nebo voňavé vepřové krkovičce. Hodí se také jako příloha k pečenému sýru.
Salát z kapusty a vajec s hrstkou rajčat – bude barevný a chutný
Hlavní období sklizně kapusty je v létě a na začátku podzimu. To je nejlepší čas na pokrmy z této zeleniny. Salát z kapusty a vajec – rychlá předkrm, který se určitě hodí při letních večírcích s blízkými. Jeho příprava zabere jen pár minut.
Důležité je, že tento salát je třeba před podáváním uchovat v ledničce. Pak bude mnohem chutnější. Pojďme se pustit do přípravy:
Ingredience:
- 5 vařených vajec;
- 1 barevný zelný;
- sůl, pepř;
- majonéza podle chuti;
- smetana – několik lžic;
- 10 cherry rajčat.
Příprava:
- Barevný zelný umyjte, rozdělte na malé kousky. Uvařte v osolené vodě. Poté vodu slijte a dejte do misky.
- Vejce oloupejte, nakrájejte a přidejte k květáku.
- Přidejte umytá a nakrájená rajčata.
- Smíchejte smetanu s majonézou. Přidejte koření. Vše důkladně promíchejte. Přidejte k ostatním ingrediencím a promíchejte.
- Hotový salát dejte na chvíli do lednice, aby vychladl.
Salát z syrového květáku – připravíte ještě rychleji
Salát z květáku nemusíte nutně připravovat z vařené zeleniny. Syrový květák můžete bez obav jíst. Má křupavou texturu, díky čemuž se dobře hodí k různým omáčkám.
Salát z květáku – recept:
Ingredience:
- 300 g květáku;
- sůl, pepř;
- 1 cibule;
- 2 mrkve;
- 1 čajová lžička medu;
- majonéza podle chuti.
Příprava:
- Barevnou kapustu důkladně umyjte a nastrouhejte.
- Mrkev oloupejte, umyjte a nastrouhejte.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno.
- Smíchejte všechny ingredience.
- Přidejte majonézu, med, koření.
- Vše promíchejte.
Kam vyhodit plechovku od konzerv? Poláci stále dělají chybuČTĚTE NA GAZETA.PL
Salát z květáku a kukuřice – dobrý start do dne
Salát z květáku a kukuřice – další varianta svačiny, která bez problémů nahradí i snídani. Ingredience můžete měnit podle vlastní chuti. Zde je příklad:
Ingredience:
- 1 plechovka kukuřice;
- 1 květák;
- 4 vařená vejce;
- sůl, pepř podle chuti;
- několik lžic majonézy;
- několik lžic zakysané smetany;
- zelená cibule;
- 1 červená paprika.
Příprava:
- Barevný květák umyjte a nastrouhejte (můžete použít vařený květák).
- Vejce oloupejte a nakrájejte.
- Cibuli šalotku umyjte a nakrájejte nadrobno.
- Papriku umyjte, odstraňte semínka. Nakrájejte na kostky.
- Smíchejte všechny ingredience a dochuťte podle chuti.