Ovocné koktejly na bázi kefíru nebo jogurtu jsou chutným dezertem.
Koktejly jsou velká porce ovoce podávaná v chutné formě. Stačí několik hrstí jahod a oblíbený mléčný nápoj, abyste získali sklenici hustého, sametového a osvěžujícího nápoje.
Jahodový koktejl na podmáslí
Jahodový koktejl na podmáslí – ingredience:
- 400 g jahod
- 330 ml podmáslí
- čajová lžička citronové šťávy (podle chuti)
- lžíce cukru
Jak připravit jahodový koktejl na podmáslí:
1. Jahody umyjte, důkladně osušte a odstraňte stopky.
2. Jahody přendejte do vysoké nádoby nebo mixéru, přidejte podmáslí, citronovou šťávu a cukr.
3. Rozmixujte do hladka, ochlaďte a nalijte do sklenic.
Jahodovo-banánový koktejl na kefíru
Jahodovo-banánový koktejl na kefíru – ingredience:
- 300 g jahod
- banán
- 200 ml kefíru
- lžíce medu
Jak připravit jahodovo-banánový koktejl na kefíru:
1. Jahody umyjte, důkladně osušte a odstraňte stopky.
2. Jahody přendejte do vysoké nádoby nebo mixéru, přidejte oloupaný banán, kefír a med.
3. Rozmixujte do hladka, ochlaďte a nalijte do sklenic.
Jahodový koktejl s kiwi a banánem – vrstvený
Jahodový koktejl s kiwi a banánem – vrstvený – ingredience:
- 300 g jahod
- banán
- 3-4 kiwi
- čajová lžička vanilkového cukru
- 300 g přírodního jogurtu
- 3 čajové lžičky cukru (nebo podle chuti)
Jak připravit vrstvený koktejl s jahodami, kiwi a banánem:
1. Jahody umyjte, osušte a odstraňte stopky. Kiwi a banán oloupejte.
2. Do mixéru nebo vysoké nádoby dáme nakrájený banán, přidáme vanilkový cukr, 150 ml jogurtu a rozmixujeme. Hotový krém rozdělíme po částech na dno vysokých sklenic.
3. Do mixéru nasypeme jahody, přidáme 2 čajové lžičky cukru, nalijeme zbylý jogurt a rozmixujeme do hladka. Hotový koktejl opatrně nalijeme do sklenic na vrstvu banánů.
4. Do umyté nádoby mixéru nebo jiné nádoby dáme nakrájené kiwi, přidáme lžičku cukru a rozmixujeme, ale ne příliš dlouho, aby se nerozdrtily semínka ovoce, jinak bude kiwi hořké. Hotový mousse přendáme na koktejl ve sklenicích a dáme do lednice, aby dezert vychladl.
Osvědčené tipy na přípravu jahodového koktejlu:
- Ovocné koktejly se připravují na bázi mléčných nápojů. Nejčastěji se používá kefír, podmáslí nebo jogurt – výběr nápoje závisí na vašich preferencích, protože každý z nich má svou charakteristickou chuť.
- Mléčné koktejly se připravují buď z jednoho kefíru, podmáslí nebo jogurtu, nebo se tyto nápoje smíchají napůl s mlékem, pak jsou koktejly méně tučné, tedy zdravější, ale také méně husté.
- Koktejly lze také připravit na bázi rostlinných nápojů. Nejlépe se k ovoci hodí kokosové a mandlové nápoje, ale pokud máte rádi, můžete použít také ovesný nebo rýžový nápoj.
- Vynikajícím dezertem bude jahodový koktejl se smetanou nebo s přidanou zmrzlinou. V tomto případě přidáme k ingrediencím koktejlu 1-2 lžíce smetany – takový nápoj získá jemnost a hladkost, a pokud do koktejlu přidáme kuličku zmrzliny, vznikne jahodový shake.