saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

saffronindickarestaurace

Blog o zdravé výživě nabízí recepty, tipy, diety a informace o živinách pro zlepšení zdraví a pohody.

Domácí celozrnný chléb, který si můžete připravit za pár minut

Chléb je zdravou součástí jídelníčku. Zejména celozrnný chléb by se měl na našem stole objevovat často. Je ideální na sendviče, krutony a toast. V obchodě ho nekoupíte, protože tento chléb si můžete upéct sami a bez větších obtíží. I když se pečení chleba budete věnovat poprvé.

Domácí chléb pro zdraví

V době, kdy jsme všichni museli zůstat doma, se vrátila do módy domácí výroba chleba. Ačkoli již mnoho let není přístup do obchodů a pekáren omezen, stojí za to zkusit upéct chléb sami. Níže uvedený recept je nejen chutný a určitě se povede, ale díky použitým ingrediencím se stane zdravou součástí jídelníčku.

Domácí celozrnný chléb, který si můžete připravit za pár minut

To vše díkycelozrnné mouce, která je bohatá na vlákninu. Tato ingredience dodává na dlouhou dobu pocit sytosti a je jakousi „metlou“ pro náš trávicí trakt, která z něj odstraňuje zbytky jídla.

Celozrnná mouka je také zdravou volbou pro lidi, kteří musí kvůli svému zdravotnímu stavu dbát na svou stravu. Je zvláště doporučována pro lidi trpící cukrovkou.

Stojí za to péct chléb doma?

Samozřejmě! I když to vyžaduje trochu práce a času, výsledek stojí za to!

Především přesně víte, co v něm je. Nemusíte přidávat konzervanty, kypřidla, zlepšovače nebo přebytečný cukr, které se často vyskytují v průmyslově vyráběném chlebu.

Místo toho můžete přidat jiné zdravé ingredience. Semínka (slunečnice, lněná, kmín), ořechy, dýňová semínka, otruby nebo sušená zelenina – to je jednoduchý způsob, jak zvýšit nutriční hodnotu pečiva.

Pokud máte problémy s tlakem, sledujete množství kalorií ve stravě nebo máte problémy s metabolismem sacharidů, každý recept si můžete ideálně přizpůsobit svým potřebám snížením množství soli, použitého tuku nebo výběrem zdravějších druhů mouky.

Tento chléb lze také připravit ve větším množství a uskladnit. Přebytek stačí zmrazit a vychutnávat si ho i několik týdnů.

Domácí celozrnný chléb, který si můžete připravit za pár minut

Recept na domácí celozrnný chléb

Potřebné ingredience:

  • 570 g celozrnné mouky,
  • 400 ml teplé vody,
  • 100 ml oblíbeného piva,
  • 2 lžíce cukru,
  • 2 lžičky instantního droždí,
  • ½ lžíce soli.

Příprava:

Suché ingredience (mouku, cukr, sůl a droždí) vysypte do mísy a důkladně promíchejte. Přidejte vodu a pivo a hnětejte těsto, dokud nebude homogenní. Misku přikryjte utěrkou a nechte hodinu odležet (nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem). Po uplynutí času nasypte mouku na pracovní plochu, vyklopte nakynuté těsto a okraje přeložte do středu, čímž vytvoříte bochník. Horní část můžete posypat oblíbenými semínky nebo kostičkami. Bochník přikryjte fólií, ale ne příliš těsně.

Předehřejte troubu na 220 stupňů a vložte do ní formu na bábovku, aby se dobře prohřála. Po několika minutách formu z trouby vyjměte, vložte do ní předem připravený chléb, přikryjte potravinářskou fólií a pečte 30 minut. Opatrně fólii sejměte a pečte dalších 15 minut. Hotový chléb vyjměte z trouby na mřížku. Krájejte až po úplném vychladnutí.

 

Domácí celozrnný chléb, který si můžete připravit za pár minut
Přesunout se na začátek