Zařazení luštěnin do jídelníčku může přinést pozitivní výsledky. Podle výzkumníků mohou zabránit nedostatku některých důležitých prvků. A to není vše – luštěniny mohou také chránit před civilizačními chorobami.
„Kouzelné“ vlastnosti fazolí a dalších luštěnin
Klíčové výsledky výzkumu luštěnin byly představeny na konferenci Food & Nutrition Conference & Expo (FNCE) 2024, pořádané Akademií výživy a dietetiky v Minneapolis.
Podle výzkumníků mohou fazole a další semena luštěnin (například hrách, cizrna nebo čočka) příznivě ovlivnit kvalitu stravy.
Na základě údajů z Národního průzkumu zdraví a výživy za roky 2001–2018 vědci zjistili, že přidání jedné nebo dvou porcí luštěnin do denního jídelníčku významně zvyšuje hladinu několika živin v organismu, zejména:
- vlákniny,
- železa,
- kyseliny listové,
- draslíku,
- hořčíku
- a cholinu.
Již dvě porce fazolí v jídelníčku dospělého Američana by zlepšily kvalitu průměrné stravy o 19 % a jedna porce o 15 %.
Menší riziko některých civilizačních chorob
Luštěniny pomáhají doplnit rostlinné bílkoviny. Vláknina zabraňuje zácpě, podporuje činnost střev a udržuje normální hladinu cholesterolu v krvi. Navíc může také snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.
Díky provedeným výzkumům vědci zjistili, že zařazení fazolí do jídelníčku může v budoucnu vést k:
- snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění o 24 %,
- snížení rizika ischemické choroby srdeční o 31 %,
- snížení rizika mrtvice o 20 %,
- snížení rizika cukrovky o 23 %,
- snížení rizika rakoviny o 6 %.