I když lilek nepatří mezi nejoblíbenější zeleninu, je velmi cenný a měl by se pravidelně objevovat na našich stolech. Je nejen chutný a univerzální, ale také bohatý na cenné složky, které mají příznivý vliv na srdce, krevní cévy a hubnutí.
Obsah:
- Milostnou hrušku stojí za to poznat z kulinářské stránky
- Proč tak málo jíme lilek?
- Nízkokalorický zdroj vitamínů, nebo vlastnosti lilku
- Vylučuje toxiny, pečuje o srdce. V čem je lilek ještě prospěšný?
Lilek stojí za to poznat z kulinářské stránky
To je jedno z mnoha označení, která lze v souvislosti s touto delikatesou zaslechnout. Lilek se také nazývá podlouhlý lilek, baklažán nebo baklaman. Pochází z Indie a do Polska se dostal v 16. století, i když jeho kulinářský a léčivý potenciál nebyl oceněn hned. Původně byl považován za exotickou novinku a okrasnou rostlinu.
Stojí za zmínku, že z botanického hlediska je lilek ovocem, přesněji řečeno bobulí. Nicméně kvůli možnosti použití hlavně v slaných pokrmech se tento exemplář obvykle považuje a popisuje jako zelenina.
Proč tak zřídka kupujeme lilky?
V zeleninových obchodech ochotně kupujeme cukety, rajčata, okurky a často lhostejně míjíme podlouhlou zeleninu s fialovou slupkou. Odkud se bere tento nezájem? Možná to souvisí s nedostatkem nápadů, jak ji použít. Někteří kuchaři k ní přistupují skepticky, protože ji spojují s charakteristickou hořkostí. To by však nemělo být překážkou pro jeho zařazení do jídelníčku. Existuje jednoduchý trik, jak se zbavit hořké chuti lilku.
Stačí před přípravou (lilky se nemají jíst syrové) nakrájet zeleninu na plátky a posypat solí. Nechte půl hodiny odstát, poté opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Po tomto jednoduchém postupu zůstane pouze příjemná a jemná chuť.Nízkokalorický zdroj vitamínů, nebo vlastnosti lilku
Nízkokalorický zdroj vitamínů, nebo vlastnosti lilku
Proč ho vyzkoušet? Lilek se skládá převážně z vody, což z něj dělá nízkokalorickou zeleninu. Ve 100 g je obsaženo asi 30 kcal. Je ideální volbou pro lidi, kteří dbají na svou postavu.
Obsahuje také hodně vlákniny, vitamínů skupiny B a antioxidantů, včetně antokyanů, které jsou zodpovědné za charakteristickou barvu slupky. V tomto kontextu si zvláštní pozornost zaslouží nasuniny – silné antioxidanty s proti stárnutí a ochranným účinkem na nervový systém. Kromě toho lilek obsahuje značné množství vitamínů C a K, fosforu a vápníku.
Vylučuje toxiny, pečuje o srdce. Čím je lilek ještě prospěšný?
Lilky by měly být součástí jídelníčku všech, kteří se komplexně starají o svou krásu. Bohaté složení přispívá k zářivé pleti a její pružnosti. Látky obsažené v lilcích mají také příznivý vliv na stav vlasů a pozitivně působí na hubnutí a udržení normální hmotnosti.
Vysoký obsah vlákniny zvyšuje pocit sytosti, díky čemuž je snazší kontrolovat velikost porcí. Pravidelná konzumace lilku přispívá ke zdraví srdce, kontrole hladiny cukru v krvi a trávení. Mezi vlastnosti této zeleniny patří také zlepšení vylučování toxinů z organismu a pomoc při udržování normální hladiny cholesterolu a krevního tlaku.