Tyto ingredience v kombinaci s přírodním jogurtem, citronem a za’atarem se navzájem doplňují a vytvářejí lehké, svěží a voňavé jídlo, které je ideální pro horké dny.
Nastane čas mezi horkými dny, kdy vás omrzí gazpacho a salmorejo . Právě tehdy, když budete potřebovat alternativu, si vzpomenete na tento recept na lehkou, svěží a voňavou studenou polévku ze špenátu. Používáme přírodní jogurt a citronovou šťávu pro kyselost, avokádo pro krémovitost a bazalku a za’atar pro aroma a chuť. Pokud nemáte zaatar po ruce, můžete si ho připravit podle pokynů naší redaktorky Moniky Esquedero na konci tohoto článku, nebo přidat špetku mletého kmínu, lžičku opražených sezamových semínek a další porci sušeného oregana nebo tymiánu.
Aby byl tento recept ještě jednodušší a rychlejší, můžete vynechat blanšírování a koupit mladý špenát, který je méně vláknitý, jemnější a má delikátní chuť. Pokud nemáte výkonný mixér nebo chcete dosáhnout hladší, hedvábnější krém, můžete směs před podáváním přecedit přes jemné síto nebo cedník.
Pro 4 osoby
- 400 g čerstvého špenátu
- 2 avokáda (asi 250 g)
- Svazek čerstvé bazalky (asi 40 g)
- Šťáva z poloviny citronu
- 120 g neslazeného přírodního jogurtu
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 čajová lžička za’ataru (viz náhrada výše)
- Černý pepř
- Jemná sůl
Postup
1.
Osolenou vodu přiveďte v hrnci k varu a připravte si misku s ledovou vodou.
2.
Vložte špenát do vroucí vody na 30 sekund. Vyjměte ho kleštěmi a vložte do ledové vody.
3.
Vodu ze špenátu slijte a vložte ho do mixéru nebo kuchyňského robota.
4.
Přidejte zbývající ingredience, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a kyselostí přidáním citronové šťávy.
5.
Krém podávejte tak, jak je, nebo ho protlačte přes jemné síto nebo cedník, abyste dosáhli hedvábnější konzistence.