Jejich živiny, antioxidanty a vitamíny mohou chránit mozek před možným poškozením a stimulovat různé kognitivní procesy.
Zdravá strava a pravidelná fyzická aktivita přispívají ke zdraví mozku.
S přibývajícím věkem má paměť tendenci se zhoršovat. Obvykle je to spojeno se snížením průtoku krve mozkem. Proto je důležité přijmout určitá preventivní opatření, aby byl mozek a všechny jeho funkce chráněny.
Podle Harvard Health, specializovaného portálu o zdraví Harvardské univerzity, je prokázáno, že zdravá strava, pravidelná fyzická aktivita, nekouření a udržení stabilní hladiny cholesterolu, cukru v krvi a krevního tlaku mohou pomoci zachovat zdraví mozku.
Výživa tedy hraje klíčovou roli v posilování paměti. V první řadě to souvisí s tím, že některé potraviny obsahují živiny, antioxidanty a vitamíny, které mohou podporovat funkce a strukturu mozku, chránit ho před poškozením a stimulovat kognitivní procesy.
Některé potraviny obsahují živiny, antioxidanty a vitamíny, které mohou podporovat funkce a strukturu mozku.
Dodržování stravy, která zahrnuje zdravější tuky a rozmanité rostlinné produkty bohaté na fytonutrienty, může mít pozitivní vliv na zdraví.
Strava založená na ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích, luštěninách, rybách, zdravých tucích a koření nebo semínkách můžepřispívat k dobré paměti. Zejména existují tři skupiny potravin, které vynikají svými přínosy pro zdraví mozku a kognitivní funkce: zelená listová zelenina, bobulové ovoce a ořechy.
Strava obsahující přibližně jednu porci zelené listové zeleniny, jako je špenát, kapusta a salát, denně je spojena s pomalejším věkovým zhoršováním kognitivních funkcí.
Podle studie zveřejněné v odborném časopise Neurology je strava obsahující přibližně jednu porci listové zeleniny, jako je špenát, kapusta a salát, denně spojena s pomalejším zhoršováním kognitivních funkcí souvisejícím s věkem. Rychlost zhoršování kognitivních funkcí u těch, kteří konzumovali více, a těch, kteří konzumovali méně, byla ekvivalentní 11 letům mládí v kognitivním smyslu, podle průměrných hodnot kognitivních funkcí v průběhu času.
Na druhou stranu, bobulové ovoce, jako jsou jahody, borůvky, maliny a ostružiny, má také neuroprotektivní účinky. Tyto plody obsahují flavonoidy, přírodní sloučeniny, které jim dodávají barvu a také příznivě ovlivňují paměť. Podle studie provedené v nemocnici Brigham and Women’s v Harvardu se ženám, které jedly alespoň dvě porce jahod a borůvek týdně, podařilo zpomalit zhoršování paměti o dva a půl roku.
Sušené ovoce obsahuje bílkoviny a zdravé tuky, které mohou zlepšit paměť.
Další studie publikovaná v odborném časopise Neural Regeneration Research ukázala, že mohou také předcházet věkovým neurodegenerativním onemocněním a zlepšovat motorické a kognitivní funkce. „Neuroprotektivní účinek bobulí na neurodegenerativní onemocnění je spojen s fytochemickými látkami, jako jsou antokyan, kyselina kávová, katechin, kvercetin, kempferol a tanin,“ uvádějí autoři studie.
A konečně, sušené ovoce se také vyznačuje svými prospěšnými vlastnostmi pro mozek. Obsahují bílkoviny a zdravé tuky, které mohou zlepšit paměť.
Studie UCLA ukázala, že konzumace většího množství ořechů je spojena s lepšími výsledky v testech paměti a myšlení. Je to způsobeno tím, že ořechy obsahují alfa-linolenovou kyselinu (ALA), jeden z druhů omega-3. Strava bohatá na ALA a další omega-3 mastné kyseliny je spojena s nižším krevním tlakem a čistšími tepnami. To je prospěšné jak pro srdce, tak pro mozek.
Je důležité poznamenat, že předtím, než do svého jídelníčku zařadíte jakékoli nové potraviny, je doporučeno poradit se s lékařem.