Je ostružinový ovesný smoothie zdravý? Tento nápoj je bohatý na vlákninu a hořčík – složky, které jsou potenciálně prospěšné pro vaše zdraví.
Ačkoli klasickými nápoji na začátek dne jsou čaje z heřmánku nebo káva se skořicí , můžete vyzkoušet i jiné varianty, které vám zvednou náladu a zároveň zanechají pocit lehkosti. Jednou z nich je ostružinový ovesný smoothie .
Je to chutný a osvěžující nápoj, který si můžete vychutnat ráno i během dne jako smoothie, protože místo kravského mléka do ovesného smoothie s ostružinami můžete přidat vodu a led .
Ale bezpochyby nejlepší na této alternativě je, že je nejen chutná, ale také výživná, a má dokonce potenciální výhody konzumace ostružinového ovesného smoothie, které představujeme níže.

Jaké jsou výhody ostružinového ovesného smoothie?
Než začneme, je třeba si uvědomit, že zdravotní přínosy ostružin a pozitivní účinky ovsa byly studovány samostatně, protože speciální studie zaměřené na smoothie nebyly provedeny.
Jaké jsou přínosy konzumace pomerančového džusu s skořicí?
Navzdory tomu vědecké studie odhalily některé společné výhody těchto ingrediencí. Vysvětlíme vám, o co se jedná a čím jsou způsobeny.
Ovesný smoothie s ostružinami je velmi výživný

Jedná se o zdravý nápoj, protože obsahuje velké množství živin prospěšných pro organismus, jako je vláknina, minerály, například hořčík, a dokonce i vitamín C.
- Oves : Podle údajů Medical News Today obsahuje tato obilnina riboflavin, niacin, vitamín B6, kyselinu listovou, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď a mangan, stejně jako vlákninu.
Ostružiny mohou tělu dodat dostatečné množství vlákniny. (Foto: Unsplash)
- Ostružiny : tato bobule se vyznačuje vysokým obsahem vlákniny, ale obsahuje také velké množství vitamínů A, B1, B2, C a K, stejně jako minerály, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor a draslík, podle časopisu El Poder del Consumidor .
Pokud chcete z tohoto nápoje vytěžit maximum, je nejlepší ho připravovat na vodě, nikoli na plnotučném kravském mléce, protože to je kalorické a obsahuje velké množství přírodního cukru, vysvětlují v klinice v Clevelandu.
Pomáhá ostružinovo-ovesný smoothie trávení?
Podle údajů Healthline obsahuje jedna šálek sušených ostružin 8 gramů vlákniny a šálek sušených ovesných vloček 7,5 gramů této složky .
Jako potraviny bohaté na vlákninu mohou mít různé příznivé účinky na trávení, jak vysvětluje klinika Mayo a poukazuje na to, že některé z účinků na organismus zahrnují:
- Snižuje riziko zácpy : vláknina zvyšuje hmotnost a objem stolice a také ji změkčuje, čímž usnadňuje vyprazdňování.
- Podporuje zdraví střev: strava bohatá na vlákninu může pomoci snížit riziko vzniku hemoroidů.
Oves je produkt, který může být prospěšný pro zdraví trávicího systému. (Foto: Shutterstock)
- Snižuje riziko rakoviny tlustého střeva: podle údajů kliniky Mayo některé studie ukázaly, že konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny snižuje rizikové faktory rakoviny tlustého střeva.
Je ostružinovo-ovesný smoothie prospěšný pro srdce?
V klinice v Clevelandu vysvětlují, že ostružiny jsou bohaté na antokyany, a dodávají, že vědecký výzkum ukázal, že doplňky obsahující tuto složku mohou snižovat hladinu špatného cholesterolu .
„Není jasné, zda antokyany snižují krevní tlak, ale mnoho studií uvádí zlepšení hladiny cholesterolu a zánětlivých parametrů,“ dodává dietoložka Julia Zumpano v rozhovoru pro web věnovaný zdraví.
Pokud jde o prospěšnost ovsa pro srdce, Healthline vysvětluje, že beta-glukanová vláknina obsažená v ovsu se ukázala jako účinná při snižování hladiny celkového cholesterolu a LDL (špatného cholesterolu) .
Ačkoli jsou výsledky slibné, nezapomeňte, že vždy je lepší se dobře stravovat a cvičit. Pokud máte obavy o zdraví svého srdce, poraďte se s lékařem.

Snižuje smoothie z ostružin a ovesných vloček hladinu cukru v krvi?
Healthline vysvětluje, že jednou z výhod vlákniny obsažené v ovsa, nazývané beta-glukan, je to, že může tvořit hustý gel, který zpomalí vstřebávání cukru do krve, což je užitečné pro ty, kteří potřebují kontrolovat hladinu cukru v krvi.
Pokud jde o ostružiny, lékařský portál dodává, že mají nízký glykemický index, což znamená, že pomalu zvyšují hladinu glukózy v těle, což může být prospěšné.
V závislosti na odrůdě může být oves prospěšnou potravinou, pokud je konzumován v přiměřeném množství. (Foto: Shutterstock)
V klinice v Clevelandu také vysvětlují, že jednou z výhod vlákniny obsažené například v ovsu a ostružinách je její schopnost regulovat hladinu cukru v krvi.
Pamatujte, že pokud potřebujete kontrolovat hladinu glukózy, je nejlepší se obrátit na lékaře a dodržovat všechny jeho pokyny. Nikdy nenahrazujte léky domácími prostředky.
Recept: Jak připravit ostružinovo-ovesný smoothie?
Pro recept na ostružinovo-ovesný smoothie postupujte podle pokynů na kanálu Cocina al natural na YouTube . Potřebné ingredience:
- 1 litr vody
- ¼ šálku ovesných vloček
- 1 šálek ostružin
- Med (podle chuti)
Příprava je velmi jednoduchá: stačí všechny ingredience důkladně smíchat s půl litrem vody. Až vznikne šťáva, přidejte ji do zbývající vody a hotovo.
Má ostružinovo-ovesný smoothie nějaké vedlejší účinky?
Podle LiveStrong mohou ostružiny způsobit příznaky jako nadýmání a plynatost kvůli vysokému obsahu vlákniny; nicméně RxList uvádí, že jsou pro většinu lidí bezpečné.
Pokud jde o oves, publikace Medical News Today vysvětluje, že někdy může být kontaminován lepekem, proto by lidé s celiakií měli být při jeho konzumaci opatrní.