V letním období se zadržování tekutin v oblasti břicha a nohou zesiluje. Zde jsou produkty, které byste měli konzumovat, abyste tomu předešli.
Produkty zabraňující zadržování tekutin
Cítíte těžkost v nohou, otoky kotníků nebo břicha, nebo jsou vaše ruce oteklé více než obvykle? Zadržování tekutin je v České republice velmi častým problémem, zejména u žen všech věkových kategorií, ale především po 30. roce života nebo v určitých obdobích, například v dnech před menstruací nebo v menopauze.
Tento jev, známý také jako otoky, nastává, když tělo zadržuje více tekutin, než vylučuje, což vede k otokům určitých tkání a je patrné na určitých částech těla. Kromě toho, že je to nepříjemné, může to být doprovázeno pocitem únavy a těžkosti v nohou. Není proto divu, že v těchto týdnech se často objevují vyhledávací dotazy o tom, jak vylučovat tekutiny z těla nebo proč se v těle zadržují. Nejedná se tedy o ojedinělý jev, ale o jev mnohem častější, než se zdá.
Podle odborníků na výživu mají některé potraviny močopudné a antioxidační vlastnosti, které pomáhají jak odvádět tekutiny, tak zabraňovat jejich zadržování. Níže vám řekneme, které potraviny jsou nejvíce doporučovány pro přirozený boj proti zadržování tekutin.
Proč dochází k zadržování tekutin
Než se přejdeme přímo k potravinám, které zabraňují zadržování tekutin v těle, je důležité vědět, že tato patologie má několik příčin, a to jak u žen, tak u mužů. Mezi nejčastější patří:
- Nadměrná konzumace soli.
- Nízký příjem tekutin nebo nedostatečný příjem vody.
- Sedavý životní styl nebo nedostatek fyzické aktivity.
- Hormonální výkyvy, například před menstruací nebo během těhotenství.
- Silné horko, které rozšiřuje krevní cévy a vede k hromadění tekutin v tkáních.
- Některé zdravotní problémy, jako je srdeční nebo ledvinová nedostatečnost nebo poruchy funkce jater.
Změna některých návyků, jako je více pohybovat nohama nebo jíst vyváženější stravu, může mít obrovský význam. Kromě toho může zařazení určitých potravin do jídelníčku pomoci přirozeně se zbavit přebytečné tekutiny.
Potraviny při zadržování tekutin
Dietolog se se svými posluchači podělil o sezónní potraviny, které působí jako silný protizánětlivý prostředek a pomáhají zmírnit těžkost, kterou organismus pociťuje v důsledku zvýšeného zadržování tekutin, které je pro toto roční období typické. Když teplota stoupá, zadržování tekutin se zesiluje.
Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina jsou silným spojencem v boji proti zadržování tekutin v těle. Zvláště je třeba konzumovat červené a modré ovoce: borůvky, maliny, ostružiny, třešně. Pokud jde o zeleninu, je třeba upřednostňovat listovou zeleninu, jako je špenát, kapusta nebo zelí. A také brukvovitá zelenina, jako je brokolice a květák.
Ovoce a zelenina jsou užitečné pro odstranění zadržování tekutin v těle
Zvláště se doporučuje mušmula a ananas. Tyto druhy ovoce mají například vysoký obsah vody a také draslíku, minerálu, který pomáhá tělu vylučovat tekutiny, a ne je zadržovat. Špenát a hrášek jsou také velmi zajímavé: „Jsou velmi výživné.
Modrá ryba
Tento produkt je nezbytný pro naše zdraví, zde je třeba vyzdvihnout lososa, který je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, a také tuňáka a sardinky, které jsou nezbytné pro vylučování tekutin z těla a také pro zdraví kardiovaskulárního systému, proto je jejich zařazení do našeho jídelníčku prostě nezbytné.
Koření
Nesmíme zapomenout na tak jednoduchý krok, jako je přidání do jídla nebo přípravy čaje protizánětlivých koření, jako je zázvor nebo kurkuma. Také skořice je malým tajemstvím s protizánětlivými účinky, které nám pomáhá cítit se lehčeji a čileji. Pomáhají nám cítit se lehčeji