Bramborové placky rychle ztmavnou po nastrouhání brambor? Stačí přidat jednu lžíci jednoduché ingredience, aby směs zachovala barvu a hotové placky byly krásně zlatavé a chutné. Tento trik nejen zlepšuje vzhled, ale také lehce podtrhuje chuť klasického jídla.
Mnozí z nás tento problém znají. Nastrouháte brambory na placky, ale než stačíte směs dobře promíchat, zbarví se do šeda a vypadá neappetitně. A to je teprve začátek. Po smažení jsou placky často tmavé a nemají nic společného s chutnou zlatavou kůrkou, kterou byste chtěli dosáhnout. Řešení je přitom velmi jednoduché a stačí vzít to, co obvykle máte v kuchyni. Stačí jedna lžíce šťávy.
Proč bramborové těsto tmavne?
Brambory po nastrouhání tmavnou v důsledku oxidace. Obsahují enzymy, které při kontaktu s kyslíkem urychlují proces tmavnutí. Jedná se o přirozený proces, který nesvědčí o zkaženosti zeleniny, ale bohužel ovlivňuje vzhled pokrmu. Tmavá hmota vypadá neapetitně a může vést k tomu, že po smažení budou placky také mít nepříjemnou barvu. Tradičně se mnoho lidí snažilo zachránit situaci rychlým smažením nebo přidáním cibule, ale to není vždy dostačující.
Kolik citronové šťávy přidat do bramboráků?
Přidání citronové šťávy zabraňuje ztmavnutí brambor. Kyselina askorbová a další látky obsažené v citronové šťávě neutralizují působení enzymů odpovědných za ztmavnutí. Není třeba vymačkat celý citron. Stačí 1 lžíce šťávy na přibližně 1 kg brambor. Nejlepší je přidat ho hned po nastrouhání brambor, než stačí oxidovat. Pokud strouháte brambory po částech, je dobré přidat trochu šťávy do mísy s první dávkou a poté, pokud je to nutné, přidat další lžíci, až bude hotová celá hmota. Tímto způsobem ochráníte celou bramborovou hmotu před zhnědnutím.
Nebojte se, že citronová šťáva negativně ovlivní chuť. Naopak, lehce podtrhne chuť brambor a dodá jim lehkost. Bramboráky nemají kyselou chuť, pokud přidáte šťávu v rozumném množství.
Recept na bramboráky s citronovou šťávou
Ingredience
- 1 kg brambor (nejlépe moučnaté)
- 1 střední cibule
- 1 vejce
- 2 lžíce pšeničné mouky
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
- olej na smažení
Způsob přípravy:
- Očistěte brambory a cibuli a poté je nastrouhejte na jemné struhadle nebo v kuchyňském robotu.
- Hned po nastrouhánípřidejte lžíci citronové šťávy a důkladně promíchejte.
- Pokud směs pustí hodně vody, přebytečnou tekutinu slijte, ale škrob, který se usadil na dně, nechte.
- Přidejte vejce, mouku, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte.
- Rozpalte olej na pánvi. Lžící nakládejte porce hmoty a lehce je zploštěte.
- Smažte na středním ohni po 2-3 minuty z každé strany, dokud palačinky nezískají zlatavou barvu a křupavost.
- Osušte přebytečný tuk na papírové utěrce a ihned podávejte.