Káva je nápoj, bez kterého si mnoho lidí nedokáže představit ráno. Dodává nám energii, zlepšuje koncentraci a zlepšuje náladu. Přestože je sama o sobě plná antioxidantů a má pozitivní vliv na naše zdraví, můžeme její vlastnosti ještě posílit. Stačí při přípravě kávy přidat dvě oblíbené koření, které podtrhnou její aroma a navíc přinesou našemu organismu spoustu užitku.
Šálek kávy je pro mnoho lidí nezbytnou součástí rána. Poradíme vám, jak připravit kávu, abyste získali další výhody z její konzumace.
Obsah:
- Káva se zázvorem a skořicí – co přináší konzumace takové kávy?
- Jak připravit kávu s přísadou koření?
- Co ještě můžete přidat do kávy, abyste urychlili metabolismus?
Káva se zázvorem a skořicí – co přináší konzumace takové kávy?
Káva obsahuje mnoho antioxidantů a kofeinu, proto její konzumace zlepšuje koncentraci, snižuje únavu a zlepšuje náladu. Kromě toho může pomoci snížit stres a hladinu cukru v krvi. Zrychluje také metabolismus, což pomáhá při hubnutí. Pokud jej obohatíte o vhodné koření, bude jeho účinek na organismus ještě větší.
Mezi nejlepší přísady patří skořice a zázvor, tedy koření, které se skvěle hodí k aroma kávy. Mají antibakteriální, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti, díky čemuž pozitivně ovlivňují činnost imunitního systému a chrání před infekcemi. Dodatečná dávka antioxidantů pomáhá bojovat s následky oxidačního stresu, zpomaluje proces stárnutí a pomáhá zachovat zdravý vzhled. Skořice navíc pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Díky tomu snižuje jeho výkyvy a chrání před záchvaty hladu. Kromě toho zlepšuje trávení a může pomoci zmírnit příznaky zažívacích potíží. Zázvor má navíc zahřívací účinek, který zlepšuje krevní oběh a může také pomoci při spalování kalorií.
Kolik kávy je třeba pít, aby se člověk dožil vyššího věku? Vědci uvádějí konkrétní dávku
Káva s přidaným zázvorem a skořicí má řadu prospěšných vlastností, díky nimž můžeme pečovat o správné fungování našeho organismu. O tom nás přesvědčí řada výhod pro trávicí, krevní a imunitní systém.
Jak připravit kávu s kořením?
K přípravě chutné a zdravé kávy budeme potřebovat:
- 3 čajové lžičky mleté kávy,
- 0,5 čajové lžičky skořice,
- 0,5 čajové lžičky zázvoru.
Do malého hrnce nalijte sklenici vody. Když začne vřít, přidejte kávu. Poté snižte teplotu, přidejte koření a vařte několik minut. Po uplynutí této doby nápoj přeceďte a nalijte kávu do šálku. Můžete ji pít s oblíbeným mlékem a trochou cukru nebo medu, pokud máte rádi sladkou chuť.
Takovou kávu můžete pít jednou až dvakrát denně. Čajová lžička skořice a zázvoru denně neublíží, ale naopak posílí zdraví.
Co ještě lze přidat do kávy, aby se zrychlil metabolismus?
Milovníci kyselé chuti kávy mohou přidat grapefruitový džus, který pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a snižuje pocit hladu. Má také pozitivní vliv na krevní oběh a obsahuje mnoho antioxidantů, které chrání organismus před oxidačním stresem a zpomalují procesy stárnutí.
Milovníci sladkých nápojů mohou do kávy přidat med, který má také protizánětlivé a posilující účinky. Dobrým nápadem je také připravit si kávu s lžičkou přírodního kakaa – produktu bohatého na cenné minerály, jako je hořčík, železo, fosfor, zinek a draslík. Dodá tělu cenné složky a zesílí účinek kávy.
Někteří dávají přednost kávě s lžičkou olivového oleje. Je to poměrně netradiční řešení, ale má určité výhody. Olivový olej je zdrojem prospěšných tuků, které mohou pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi a zároveň snížit pocit hladu. Studie prokazují jeho pozitivní vliv na proces hubnutí.